សំម្លរម្ជូរខ្ទិះសាច់គោជាមុខម្ហូបមួយមុខ ដែលជនជាតិខ្មែរចូលចិត្តបរិ ភោគមិនថារស់នៅក្នុង
ទីក្រុងរឺជនបទនិងល្បីជាមុខម្ហូបដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់។តើសំម្លរម្ជូរខ្ទិះសាច់គោដែល ជនជាតិខ្មែរ
ចូលចិត្តញ៉ាំមានគ្រឿងផ្សំមានអ្វីខ្លះ?
គ្រឿងផ្សំមានដួចជា៖
-ម្នាស់ សណ្តែកកួរ -ស្ករស អំបិល ទឹកត្រី
-ខ្ទិះដូង -ម្ទេសឆ្អើរ
-សណ្តែកដីលីង -ម្ជូរសណ្តាន់ ឫ អំពិលទុំ
-គ្រឿងការី -គល់ស្លឹកគ្រៃហាន់ ស្លឹកក្រូចសើច រមៀតរំដេងខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម
-ប្រហុក ឫ កាពិ -សាច់គោ (សាច់កំភួន សាច់ស្លម្ជូរគ្រឿង មិនបាច់យកសាច់ផុយទេ)
ចំពោះរបៀបធ្វើមានជាលំដាប់ដួចតទៅ៖
ហាន់សាច់គោជាបន្ទះតូចៗ
កាត់ម្នាស់ជាដុំតូចៗ
កាត់សណ្តែកកួរខ្លីៗ
ម្ទេសឆ្អើរ យកសរសៃ យកគ្រាប់ចេញ រួចត្រាំទឹកអោយរីក។ ចិញ្ច្រាំលាយស្ករ(ដើម្បីកុំអោយហឹរពេក) អោយម៉ត់។
បុកឫកិន គល់ស្លឹកគ្រៃហាន់ ជាមួយស្លឹកក្រូចសើច រមៀតរំដេងខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម សណ្តែកដីលីង រួចដាក់បុកច្របល់ជាមួយម្ទេស ឆ្អើរចិញ្ច្រាំនិងគ្រឿងការី។
ចិញ្ច្រាំប្រហុក (បើប្រើកាពិឫប្រហុកសាច់មិនបាច់ចិញ្ច្រាំទេ)
ចាក់ខ្ទិះដូងន្តិចចូលក្នុងឆ្នាំងរួចដាក់គល់ស្លឹកគ្រៃបុកនិងប្រហុកចិញ្ច្រាំចូលលឺងច្របល់ចូលគ្នារួចដាក់សាច់គោច្របល់ចូលគ្នាមួយច្របក់។
ដាក់ម្ជូរសណ្តាន់ ឫ អំពិលទុំ រួចដាក់ទឹកត្រីអំបិល ស្ករ បិតគំរប់ឆ្នាំងទុកអោយពុះបន្តិច។
ថែមខ្ទិះដូងរួចរំងាស់មួយស្របក់ ទើបដាក់ម្នាស់និងសណ្តែកកួរចូល។
ទុកអោយពុះម្តងទៀត ភ្លក់ប្រៃផ្អែមរួចជាការស្រេច។
ចំណាំ៖
- បើមិនកូរគ្រឿងមុននឹងដាក់សាច់មាន់ចូលទេ សំលការីយើងមិនឡើងពណ៌ក្រហមស្អាតទេ។
- បើយកសាច់ផុយ ពេលដាក់ម្នាស់ចូលច្បាស់ជារលួយសាច់លែងឆ្ងាញ់អស់ហើយ។
No comments:
Post a Comment